Persoonlijk Leiderschap teamontwikkeling

Persoonlijk leiderschap

“If you will change, everything will change for you”
– Jim Rohn

Persoonlijk leiderschap

Hoe word ik weerbaar en wendbaar? Hoe pak ik de regie over mijn eigen ontwikkeling en hoe blijf ik weerbaar en wendbaar in relatie tot mijn huidige en toekomstige werk en leefomgeving?

“If you will change, everything will change for you” – Jim Rohn.

Teamontwikkeling begint bij…jou!

Persoonlijk leiderschap (IK) en interpersoonlijk leiderschap (WIJ) gaan hand in hand. Startpunt is wel altijd eerst IK.

Onze definitie van Persoonlijk leiderschap: “De leiding nemen en dus eigenaar zijn of worden over alles wat jij vindt, voelt, denkt en doet”.

Dichter bij jezelf komen door je zelfinzicht in te zetten bij het maken van een concreet actieplan. Wat kan je “doen” zodat je wordt wie je wilt zijn. Het zit hem in kleine acties en stapjes in die richting die gaat over het allerbelangrijkste, jouw energie en dus jouw beleving van geluk. Als het met jou goed gaat zal je zien dat de positieve impact op je omgeving automatisch ook groter wordt.

De volgende drie vragen aan jezelf stellen kan helpen om richting te geven en een positieve impact te maken op jouw persoonlijke en professionele groei:


Helderheid - wat doet ertoe voor jou in jouw (werk)leven. Wat is nu echt het allerbelangrijkst.

Focus - Als je hier helderheid over hebt, durf je vervolgens te kiezen en de consequenties van deze keuze te dragen? Alles kan, maar jouw keuze heeft altijd een consequentie en gevolg.

Actie - Over tot actie door een plan te maken, de gemaakte keuzes te prioriteren en het daarbij horende gedrag in kleine overzichtelijke stappen te veranderen.

Helderheid creëren

Je bent wie je bent omdat je was waar je was!

Alle keuzes die jij tot vandaag hebt gemaakt in het leven bepalen waar je nu bent, persoonlijk en professioneel.

  • Waar sta je nu?
  • Wat wil je bijdragen?
  • Waar wil je heen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden is het belangrijk om even stil te staan. Stil te staan en om je heen te kijken. Waar sta je op dit moment, hoe ben je daar gekomen en hoe sta je ervoor, vind JIJ!

Door straks hieronder op de oefening van het levenswiel te klikken krijg je een goed beeld van waar jij staat op dit moment.

Focus aanbrengen

Alles kan… alleen “alles” heeft wel een consequentie!

Door het invullen van het levenswiel creëer je een beeld van jouw “NU”. Waarschijnlijk ben je op een aantal gebieden heel tevreden met jouw score, en op andere gebieden misschien wat minder.

Kijk straks na het invullen nog eens nog wat preciezer, zie je patronen in dat wat je ziet? Dat zou ons niet verbazen, vaak zie je samenhang in verschillende levensgebieden. Het zou best zo kunnen zijn dat als jouw carrière op dit moment een super hoog cijfer krijgt, dit ten koste gaat van bijv. de score bij familie en vrienden. Je kunt je voorstellen dat er zo nog meer dwarsverbanden te ontdekken zijn in jouw ingevulde levenswiel.

Vervolgens gaat het om kiezen… Een keuze voor het een heeft zoals je zult ervaren een gevolg voor een ander levensgebied. Je kunt je energie maar een keer weggeven!

Actie

Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Hoe concreter hoe beter. Bedenk wat je gaat doen om het cijfer van jouw gekozen leefgebied te verhogen. Wees specifiek en concreet en denk niet te groot. Heel veel kleine stapjes doet het vaak beter dan een hele grote stap. En hou vol, consistentie is key!

Enkele voorbeelden:

Partner/Relatie: Elke eerste vrijdag van de maand plan ik een uitje/etentje voor mij en mijn partner (kan ook gewoon thuis). Bij thuiskomst drink ik samen met mijn partner een kop thee en nemen we de dag door.

Gezondheid: Ik eet elke dag minimaal 500 gram groenten en drie stuks fruit en sport op maandag, woensdag en zaterdag minimaal 1 uur.

Plezier/ontspanning: Ik plan elke dag 30 minuten, drink een kop thee, ga in een lekkere stoel zitten en doe even niks.

Wees mild voor jezelf maar zet wel door. Het vraagt Lef, Aandacht en Toewijding om de LAT voor jezelf een klein stukje hoger te leggen zodat jij steeds meer gaat doen wie je bent. Maar dan wel in kleine stapjes en een stapje tegelijk.

Heel veel succes en plezier met het uitvoeren van de oefening.

Klik hier voor de oefening van “het levenswiel”.

Nieuwsgierig geworden? Of heb je een bijdrage?

Neem contact op of stuur je bijdrage in. Wij maken onze website bezoekers graag blij met waardevolle content.

menuchevron-downcross-circle